De Linie

Wie: Marius van Stokkom
Locatie: Made, Noord-Brabant
Eerste wijnstokken: 1977
Witte druiven: o.a. Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc
Rode druiven: Pinot noir, Cabernet Sauvignon
 
Eén van de pioniers van de moderne Nederlandse wijnbouw, dat kun je gerust zeggen over Marius van Stokkom, tevens de oudste wijnboer in Nederland. Hij volgde een opleiding voedingsmiddelentechnologie en werkte jarenlang bij een bierbrouwerij. In zijn vrije tijd begon hij met het planten van wijnstokken, naar eigen zeggen wegens de wijnschandalen die destijds Oostenrijk en Duitsland enorme schade berokkenden. Hij wilde in eerste instantie een zuivere wijn maken voor eigen gebruik maar dat liep ietwat uit de hand. Nu maakt hij op commerciële schaal Brabantse wijn.
 
Er staan heel veel verschillende druivenrassen in Made aangeplant. Marius wil ze niet allemaal benoemen om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al is, maar het betreft onder andere Riesling, Pinot Blanc, Pinot noir en Cabernet Sauvignon. Hij maakt er twee verschillende wijnen van; een witte en een rode. Door de aanwezigheid van veel open water in de buurt van Made zoals de Biesbosch en de rivieren Amer, Maas en Hollands Diep, regent het net ietsje minder in Made dan verder landinwaarts. Tel daarbij op dat de grond tamelijk arm is en behoorlijk ijzerhoudend dan krijg je condities die enigszins te vergelijken zijn met de meer zuidelijke wijnlanden. Alleen valt hier tijdens de groeiperiode juist meer regen en tijdens de rijping juist wat minder.
 
De vinificatie vindt plaats op het domein. En gezien zijn vroegere werk bij een bierbrouwerij zal het waarschijnlijk niemand verbazen dat Marius van Stokkom niet heeft gekozen voor traditionele roestvrijstalen tanks maar voor tanks waar ooit bier doorheen vloeide. De verschillende druivensoorten worden apart vergist en pas daarna geassembleerd. Hierdoor kun je meer diepgang en karakter in de wijn krijgen.
 
In gesprek met Marius van Stokkom leer je een heel andere kant van de wijnwereld kennen. Marius is ‘quite a character’ zoals de Engelsen zeggen. Een man met een uitgesproken mening. En ook met heel veel kennis van voedingsmiddelen en wijn in het bijzonder. Dat is natuurlijk ook niet gek als je al zo lang bezig bent als hij. En toch merk je dat na al die jaren de liefde voor wijn niet verwelkt is. Als hij zijn eigen rode wijn opentrekt en er eens goed voor gaat zitten dan zie je de trots en is het genot bijna voelbaar. Het blijft tenslotte een Brabantse Bourgondiër.

Bekijk alle wijnen van De Linie