De beste Nederlandse wijnen van 2017: De Top 10

Tijdens de Wijnkeuing van de Lage Landen 2017 zijn er heel wat medailles uitgereikt aan nieuwe wijngaarden. Maar er waren ook veel wijngaarden die niet deelnamen aan de keuring. Dus wat zijn nu echt de 10 beste wijngaarden van Nederland? De Nederlandse Wijnwinkel zet ze voor u op een rij.

Het is best moeilijk om te bepalen wat kwalitatief de beste wijngaarden van Nederland zijn. Iedereen heeft zijn eigen smaakvoorkeuren. Om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen kijken we in deze top 10 naar de consumenten-verkoop. De online verkoop gebeurd voor het grootste deel op basis van naamsbekendheid. Deze Top 10 is dan een weergave van de 10 sterkste merknamen in de Nederlandse Wijnbouw. We presenteren ze in alfabetische volgorde.

1. Betuws Wijndomein

Als jaren timmert Diederik Beker van het Betuws Wijndomein aan de weg. De wijngaard is in het afgelopen jaar uitgebreid tot 7 hectare. De oogst van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 waren maarliefst 5 gouden medailles. In de zomer zijn de witte wijnen helemaal top en als je een beetje van prosecco houdt dan moet je gaan voor de Linge Parel Wit of Rose. De LingeParel Rosé (€ 14,25) is gemaakt van de druivenrassen Regent, Pinotin en Cabernet Cortis. De druiven zijn het hele seizoen met aandacht verzorgd en worden in de oogstperiode hand-geplukt. Tijdens het bottelen van de wijn wordt een lichte mousse toegevoegd. LingeParel Rosé is een fruitige parelende wijn met aroma’s van framboos, aardbei en zomerbessen.

2. De Achterhoekse Wijnbouwers

De Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers staan al jaren voor een flink aandeel van de Achterhoekse wijnproductie. Hun kracht ligt vooral bij de Regent en Solaris. Vanaf 2017 wordt de wijn gebotteld bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo.

3. De Belaeving

Een nieuwkomer in de toptien van de Nederlandse Wijnwinkel is de Belaeving uit Egchel (noord Limburg). De wijnen van de Belaeving zijn uniek voor Nederland, het zijn namelijk zuid-Europese druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon en Temperanillo die in de kas groeien. Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff is zeer te spreken over de eerste resultaten: “Ik heb resultaten geproefd, je wilt het niet weten. Ik viel bijna achterover van de kwaliteit.” Laat je verrassen door deze zuidelijke wijnen met een bijna bourgondische frisheid.

4. De Kleine Schorre

In het Zeeuwse Dreischor worden al jaren topwijnen gemaakt door Johan en Paula. Klassieke druivenrassen zoals Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois worden hier geblend tot wijnen die loepzuiver zijn en passen bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden als Kreeft, Mosselen en Oesters. Al meer dan 10 jaar worden de wijnen van wijnhoeve De Kleine Schorre geschonken in de KLM Business Class

5. De Wijngaardsberg

Sinds 2018 mag de Wijngaardsberg zich rekenen tot de beschermde oorsprongsbenaming Mergelland, wat in Frankrijk een AOC is. De wijnen van de Wijngaardsberg zijn ook zeker het niveau van Limburgse Landwijn ontstegen en de klassieke Chardonnay en Pinot Noir behoren tot de Eredivisie van de Nederlandse Wijnbouw.

6. Hoeve Nekum

De 'buurman' van de Apostelhoeve maakt ook al sinds 1982 wijn in Maastricht.Onlangs is ook hier de productie uitgebreid en met name de Hoeve Nekum Brut (€ 19,95) die sinds vorig jaar gemaakt wordt scoort hoge ogen tijdens proeverijen. Hardlopers zijn bijvoorbeeld de Riesling en Auxerrois. De witte wijnen van Hoeve Nekum zijn voor Nederlandse wijn zeer aantrekkelijk geprijsd.

7. Wijndomein St. Martinus

Jaar op jaar oogst Wijndomein St. Martinus uit Vijlen vele medailles tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen. Met 16 hectare behoort het de grootste wijngaarden van Nederland. Waar veel wijngaarden in Limburg kiezen voor klassieke druivenrassen is Stan een groot voorvechter van Hybride rassen. Beroemd zijn de rode wijnen, de Cuvee Villare en de Johannes maar voor de zomer kiezen we eerder voor de Cuvee Gris de Villare, een fruitige, volle, droge witte wijn van Souvignier Gris en Pinot Gris met lichte houttonen.

8. Wijngaard Aan de Breede Beek.

Wijngaard Aan de Breede Beek uit Nijkerk maakt prachtige wijnen en mag zich beroepen op een trouwe schare fans die steeds groter wordt. Nieuwe, hybride rassen als Regent, Johanniter  en Cabernet Cortis doen het hier uitstekend. In november wonnen de Regent en Johanniter respectievelijk Zilver en Goud bij de wijnkeuringen in Freiburg. Een tweede gouden medaille was er voor de Muscaris die nu al voor het 4e jaar op rij Goud scoort. De Muscaris  (€ 14,25)  van Wijngaard aan de Breede Beek is uniek, met duidelijk herkenbare tonen van de beroemde Muscaat druif; een goud-gele wijn met een zoete geur van perzik, citrus, appels en bloemen, een soepel mondcontact, een fris prikkelende smaak en een volle lang aanhoudende afdronk.

9. Wijngaard de Apostelhoeve

Natuurlijk mag de Apostelhoeve niet ontbreken in deze lijst. Als sinds jaar en dag een begrip in Nederland. Prachtig gelegen op de in Maastricht. Klassieke druiven als Riesling, Auxerrois en Pinot Gris worden door de familie Hulst tot prachtwijnen verwerkt. Als er al een nadeel kleeft aan de Apostelhoeve, dan is het dat het domein zelf al binnen een maand of vier uitverkocht is.

Bij de Nederlandse Wijnwinkel houden we daar rekening mee met onze inkoop zodat wij bijvoorbeeld de heerlijk zomerse Cuvee XII (€ 14,25) het hele jaar door kunnen leveren. De Cuvee past goed bij visgerechten, salades, asperges, risotto, witte pasta’s, kalfsvlees en kazen

10. Wijngoed Thorn

Samen met de Belgische buurman Domein Aldeneyck vormt Wijngoed Thorn het hart van Nederlands eerste beschermde oorsprongsbenaming Maasvallei wat 's werelds eerste grensoverschreidende AOC is. De ragfijne Pinot Noir hoort zeker bij de Grand Vins van Nederland en de Riesling (€ 14,75) is kraakhelder, een volle, sappige wijn van deze absolute topdruif die op de oude maasarmen met kiezelrijke ondergrond van Wijngoed Thorn bijzonder goed gedijt. Typische groengele kleur met een stuivend aroma met veel rijp fruit zoals perzik, lychees, mango en zelfs een zeer delicate petroltoon.

Terug