Start aspergeseizoen 2017

Vandaag, 11 april 2017, start het Aspergeseizoen. Het aspergeseizoen wordt ieder jaar feestelijk geopend door het Nederlands Asperge Centrum met de verkiezing van een Asperge Ambassadeur en andere evenementen. Bij Asperges hoort natuurlijk een Aspergewijn. Die verkiezing vond plaats in februari waarbij de Auxerrois van Hoeve Nekum de finale haalde. De Auxerrois is een wijn die perfect past bij het witte goud, maar er zijn ook andere wijnen die in aanmerking komen, zoals de Johanniter.

Auxerrois

De Auxerrois is eigenlijk een relatief onbekende druif die de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Het is de ‘nationale druif’ van Luxemburg, maar ook in de Franse Elzas en de Duitse Moezel wordt de druif veel gebruikt. De wijnen zijn fris en fruitig, heerlijke wijn om zo even lekker te drinken, maar ook uitstekende begeleiders van asperges, lichte vis zoals gebakken tong en salades.

De Auxerrois Top 6 

De beste wijnen van dit druivenras in Nederland zijn (in willekeurige volgorde)

 1. Hoeve Nekum,
 2. De Wijngaardsberg,
 3. Wijngaard Apostelhoeve,
 4. Wijngoed Thorn
 5. Wijnhoeve De Kleine Schorre.
 6. Wijngoed Fromberg

We kiezen bewust voor een top 6, omdat er nu eenmaal 6 flessen in een wijndoos passen. Met een top 5 zou er een plekje overblijven, en dat is natuurlijk zonde.

Johanniter

Een andere Nederlandse druif die goed bij asperge past is de Johanniter. Dit is een van de nieuwe druivenrassen die meer schimmel-tolerant zijn en dus minder vaak behandeld hoeven te worden. De Johanniter vinden we vooral in de provincies Gelderland en daarboven. Mooie voorbeelden zijn de Johanniter van het Betuws Wijndomein die in september 2016 een Gouden medaille won op de wijnkeuring in Stuttgart. Een andere Johanniter die het goed doet bij asperges is de Johanniter Select van Wijndomein de Planck uit Slenaken, de meest zuidelijke wijngaard van Nederland. Half maart is deze wijn uitgeroepen tot Aspergewijn 2017 door de Limburgse asperge restaurants, de Confrérie de l’Asperge en Navenant Magazine.

De Johanniter Select heeft de laatste jaren al meerdere medailles en oorkondes gewonnen. Bij de keuring van Limburgse wijnen op de Folie Culinaire in het MECC in Maastricht werd de volgende proefnotitie geschreven: “Johanniter Select, bescheiden geurend, zachte tonen van wit fruit die terugkomen in de smaak, aangevuld met een aangenaam bittertje, blijft fruitrijk en mooi sappig, stijlvolle wijn”

De Johanniter Top 6

De beste wijnen van dit druivenras in Nederland zijn (in willekeurige volgorde)

 1. Betuws Wijndomein
 2. Wijngaard de Planck
 3. Aan de Breede Beek
 4. Achterhoekse Wijnbouwers
 5. Wijngaard Hof van Twente
 6. Wijnboerderij ’t Heekenbroek
Terug