Uitslag wijnkeuring van de Lage Landen 2018

Niets is zo voorspelbaar als wijnkeuringen. Tenminste, dat dacht ik. Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 waren er toch wat verrassingen. De uitslag van de wijnkeuring werd niet traditiegetrouw bekend gemaakt op het Chateau voor Buren, het wijnfeest in de Betuwe maar een week later in het prachtige restaurant Bentinck te Amerongen.

Wat betreft de deelnemende wijnmakers waren er geen verrassingen. Ook dit jaar ontbraken vele wijnmakers uit Limburg en Zeeland. Wat betreft uitslagen waren er wel een paar verrassingen. En ook weer niet. Net als vorig jaar zijn alle ingezonden wijnen gekeurd door het Duitse Weinbauambt.

Beste wijnmakers

Net als vorig jaar, en vele malen daarvoor behoren Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus en Diederik Beker van het Betuws Wijndomein tot de beste wijnmakers van Nederland. Maar ook de familie Broersma, vertegenwoordigd door dochter Elvira van Wijngaard de Frysling uit Friesland. Deze jonge wijngaard is bezig met een sterke opmars en mag de titel Beste Wijngaard als kroon op het werk zien. Na vorig jaar een medaille gewonnen te hebben voor de Brûswyn, ontvingen de Brut én de rosé een zilveren medaille.

Gouden Medaille

Gouden medailles waren er voor 5 Nederlandse wijnen en 1 Belgische;

  1. Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, Cabernet Cortis 2016 rood
  2. De Steenen Beer, Broekse Rooie 2016 rood
  3. Domaine de Brabantse Wal – Onze Wijngaard, Klein Wonder 2017 wit
  4. Wijndomein Kitsberg, Kitsberg Chardonnay ‘Krachtig’ 2017 wit
  5. Wijngaard Hesselink, Pinotin Barrique 2014 rood
  6. Wijngoed Wilgenhorst, Diva 2014 rood

Wat mij verraste is dat de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW) voor het eerst in lange tijd weer een medaille in de wacht sleepten. Sinds vorig jaar worden de wijnen van de CVAW in Bentelo gemaakt, maar de prijswinnende wijnen van de CVAW dit jaar zijn allen uit 2016 en nog door de coöperatie zelf gemaakt. Naast deze gouden medaille waren er ook nog 1 zilveren (Regent) en 2 bronzen plakken (Solaris en Rondo) voor de CVAW.

Domaine de Brabantse Wal heeft met Klein Wonder voor het tweede jaar op rij een gouden medaille gehaald, wat een bijzonder knappe prestatie is omdat de nazomers van 2016 en 2017 zeer verschillend waren.

De Cabernet Cortis en de Pinotin zijn druiven die de laatste jaren meer in opkomst zijn, maar veelal als cuvée partner. Met de gouden medailles Cabernet Cortis van de CVAW en de Pinotin Barrique van Wijngaard Hesselink is dit volgens ons de eerste keer dat deze druiven een medaille winnen als monocépage.

België was dit jaar vertegenwoordigd met 20 wijnen van 9 verschillende wijngaarden. Van de 166 Nederlandse wijnen kwamen er 65 uit Gelderland, 36 uit Limburg, 14 uit Noord-Brabant en 11 uit Noord-Holland. Ook de provincies Friesland, Drenthe, Utrecht, Zuidholland, Zeeland en Flevoland waren vertegenwoordigd. In totaal deden 57 wijngaarden uit Nederland mee.
Van de ingezonden wijnen waren er 99 wit, 51 rood en 9 rosé. Wijnen uit diverse jaargangen werden ter keuring aangeboden: 100 kwamen er uit 2017, 49 uit 2016, 21 uit 2015 en 16 waren er van de oudere jaargangen 2014, 2013 en 2012.

 

Terug