Wat een Belaeving

Noord- Limburg is al jaren één van mijn favorietjes, qua Nederlandse provincies. Met name het zuiden is altijd leuk; Maastricht en omgeving. Ik vind het heerlijk om daar te zijn. Maar sinds kort heb ik Eghel ontdekt! Ik heb me mee laten nemen naar De Belaeving

In Eghel dus. Waar een paar jaar terug nog weelderige rozen tierden, staan nu Tempranillo en Cabernet Savignon de blits te maken. Deze druiven, en nog een aantal andere rassen, op relatief dunne stokken hoor je bijna roepen om geoogst te worden.

Dit kan toch niet in Nederland? Nee in de buitenlucht zal het niet meevallen deze druivenrassen te smaakvol te laten rijpen. De Belaeving is een wijngaard in een ‘stolp’. Deze druiven staan in een kas. De 10 000 wijnstokken worden nu geoogst. Om vervolgens eind maart op de fles te gaan. Spannend! Er is nog weinig bekend over het produceren van wijn met druiven uit de kas. Dit is hartstikke nieuw. In ieder geval op deze schaal. De Belaeving is de grootste wijnkas van Europa. Er wordt hier nog volop geëxperimenteerd.

Temperanillo gedijt uitstekend in de Nederlandse kas

Het is al duidelijk dat er een aantal voordelen zijn voor de druiven in de kas. Bij de Belaeving hebben ze geen last gehad van de enorme regenbuien die gevallen zijn, vorige zomer. De wijnmaker, Jo Kanters, zegt dat de kas de weersinvloeden waar de druif zich niet lekker bij voelt, weghoudt bij de druiven. De stokken hebben het reuze naar hun zin. Dat zie je zo, het zijn al enorme bezemstelen, voor de korte tijd dat ze er staan. Om de stokken niet ‘lui’ te maken, worden ze dubbel gezet.  Dit jaar wordt het zeil uit de kas gehaald. Zodat de bodem belucht kan worden en grondstoffen toegevoegd kunnen worden. Ook moet de loofwand korter, zegt Jo Kanters. Zodat er meer energie naar de druif kan gaan. Nou, genoeg over de druiven en de kas. We gaan even naar de wijnen toe.

De wijnen worden verkocht onder de naam Belvinage. Een mooi anagram van en knipoog naar De Belaeving. Ook het logo vind ik prachtig. Het is een diamant, een diamant gemaakt van een kas. Deze wijnmakers zijn trots op hun unieke product. En dat zie je ook terug in het logo. De flessen worden gepresenteerd in een prachtige doos. Als het goed is, zijn er over ruim een half jaar acht Belvinage wijnen gebotteld. Ik kan bijna niet wachten totdat deze nieuwe oogst in flessen zit!

Tijdens de proeverij van de wijnen hoor ik opmerkingen als: ‘De Chardonnay heeft potentie.’ En ‘De Tempranillo is licht van kleur maar verrast op een heel positieve manier.’ ‘De excellence-wijnen zijn zeker interessant voor de gastronomie.’

Wat een aangename kennismaking met wijn uit de kas was dit!

De wijnen van de Belaeving zijn online verkrijgbaar bij de Nederlandse Wijnwinkel.

Carolien Hurkx is tekstschrijver voor Fiero Educatie en schrijft ook voor De Nederlandse Wijnwinkel

Terug