Betuws Wijndomein

Wie: Diederik Beker
Locatie: Erichem, Gelderland
Eerste wijnstokken: 2004
Witte druiven: Johanitter, Solaris, Palatina
Rode druiven: Regent, Cabernet Cortis, Muscat Bleu
 
Midden in de Betuwe ligt het Betuws Wijndomein. Met zo’n 6 hectare aan wijnstokken is het één van de grotere wijngaarden in Nederland. De Betuwe is het domein van de fruittelers en voordat Diederik Beker met het verbouwen van wijn begon zat hij samen met zijn vader in de fruitteelt. Daarvoor volgde hij een agrarische opleiding aan de HAS in Den Bosch en zo komt het dat hij zichzelf nu de jongste wijnboer in Nederland mag noemen.
 
Hier wordt gewerkt met de nieuwe rassen die eerder rijp zijn, minder zonuren nodig hebben en minder gevoelig zijn voor schimmelziekten. Verder gaat het Betuws Wijndomein uit van de filosofie dat het Nederlandse klimaat nooit ideaal zal worden voor de wijnbouw, dus dat je zelf aanpassingen zal moeten doen om de druiven zo goed mogelijk te kunnen laten rijpen. Dit zorgt er voor dat ze bijvoorbeeld heggen, zoals gebruikelijk in de fruitteelt, om de wijngaard heen hebben staan en dat de indeling van de wijngaard anders is dan gebruikelijk.
 
Bij het Betuws Wijndomein maken ze zowel mousserende, witte, rosé en rode wijnen die zich kenmerken door volle rijpe smaken. Dat zie je ook terug in het vinificatieproces waarbij de witte wijnen zo lang mogelijk op hun gistcellen rusten, hetgeen ze in Frankrijk: “sur lie” noemen. Voor de rode wijnen worden houten barriques gebruikt die er voor zorgen dat je stevige wijnen met veel structuur en een zachte smaak krijgt.
 
Diederik is in goede doen als we hem spreken, ondanks dat hij slechts enkele uren heeft geslapen. Hij was namelijk tot 4.00u ’s nachts nog in de wijngaard bezig. Voor de mensen die nog een romantisch idee hadden bij het wijnboer zijn, vergeet het maar, het is keihard werken. Diederik is een gedreven wijnboer, die het vak samen met zijn vader is ingerold. Een moderne wijnboer, die zich ook veelvuldig op Twitter en Facebook laat zien. Gepassioneerd kan hij vertellen over zijn wijnen, de keuzes die hij maakt en over het vinificatieproces. Het bedrijf is nog jong, de wijnboer is nog jong, maar ik kan je alvast verzekeren dat ze nog heel wat jaren mee zullen gaan. Kwaliteit uit de Betuwe.

Bekijk alle wijnen van Betuws Wijndomein