Wijngaard Slingehorst

Wie: Ton en Hermi Lexmond
Locatie: Groenlo, Gelderland
Eerste wijnstokken: 2006
Witte druiven: Cabernet blanc, Johanitter, Solaris
Rode druiven: Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin
 
Groenlo in Gelderland is natuurlijk bekend door de bierbrouwerij die daar huist. Er komt echter niet alleen bier uit Groenlo, maar ook Nederlandse wijn! In een bijzondere wijngaard waar planten weelderig groeien, staan zowel witte als rode druivenrassen aangeplant en wordt er op een zo duurzaam mogelijke manier gewerkt volgens het motto: “Uti non abuti”. “Gebruik, maar misbruik niet.”
 
De naam Slingehorst komt van de beek ‘De Slinge’ die een groot deel van de Achterhoek doorkruist. Daarnaast is een ‘horst’ een stuk (zand) grond begroeid met- of omgeven door een laag hout. En een andere betekenis van ‘horst’ is een nest van een roofvogel. Aangezien er regelmatig buizerds en torenvalken boven de wijngaard vliegen leek dat zeker toepasselijk.
 
Het is een jong bedrijf, maar ook hier geldt weer dat je met liefde voor het vak, ambitie en hard werken snel kunt opkomen. De Gris du Printemps 2011 won in 2012 al de zilveren medaille bij de Nederlandse Wijnkeuring.
 
De druivenrassen van Wijngaard Slingehorst zijn nieuwe rassen en vooral geselecteerd op schimmelresistentie, wijn/smaak type en de groei/snoeiwijze van de rassen. Ton probeert zo min mogelijk in te grijpen in de natuurlijke gang van zaken en dus is de keuze voor die verschillende rassen zeer belangrijk.
 
In de wijnkelder is alles aanwezig wat nodig is om mooie wijn te maken. De onvermijdelijke roestvrijstalen tanks voor de vergisting en de houten barriques die de wijnen net dat extra stukje kunnen geven om de wijn helemaal top te maken. Het bottelen van de wijnen gebeurd ook in eigen huis, waarmee de cirkel rond is. Nu alleen nog het drinken van de wijn.

Bekijk alle wijnen van Wijngaard Slingehorst