Wijngoed Fromberg

Wie: Carmen en Marcel Soomers
Locatie: Ubachsberg, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 1991
Witte druiven: Auxerrois, Bacchus, Müller-Thurgau, Pinot gris, Reichensteiner, Riesling
Rode druiven: Dornfelder, Monarch, Pinot noir
 
De helling met daarop de grootste van de drie wijngaarden van Wijngoed Fromberg vind je in oostelijk Zuid-Limburg bij het plaatsje Ubachsberg. De 3 hectare grote wijngaard aldaar is volledig op het zuiden gericht. De hellingshoek is vrijwel gelijk aan de ideale hoek waarop de druivenstok het best gedijt.
 
De bodem bestaat uit een löss bovenlaag gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel). De ondergrond bestaat uit een oudere en daarom ook hardere mergelsoort. Dit maakt dat de druivenstokken hard moeten werken om de mineralen die erin zitten op te nemen, wat weer zorgt voor sterkere stokken met daarin druiven die krachtige en uitgesproken wijnen leveren.
 
Aan de voet van de wijngaard ligt De Vrakelberg, een beschermd natuurgebied. Dat de natuur daar en in de omgeving zeer zuiver en ongerept is, bewijst de groei van de zeldzame orchidee Ophrys Apifera (bijenorchidee). De zuiverheid van de natuur vindt je dan ook terug in de wijnen.
 
Het bijzondere van Wijngoed Fromberg is dat ze er als eerste voor hebben gezorgd dat we konden spreken van een Nederlandse mousserende wijn volgens de ‘Méthode traditionnelle’, ofwel gemaakt op dezelfde manier als de Franse Champagnes. In tegenstelling tot Champagne, die alleen mag worden gemaakt van de druivenrassen Pinot noir, Pinot Meunier en/of Chardonnay, is de gebruikte druivensoort bij De Fromberg: de Bacchus druif. De 1e gisting vind plaats in Limburg, waarna de 2e gisting op fles plaatsvind in Duitsland, in een zogenaamde ‘Sektkellerei’. Hierna komen de flessen terug naar Limburg, om vervolgens door Marcel van een prachtig etiket te worden voorzien.
 
In ons gesprek met Marcel werd al snel duidelijk wat voor een veelzijdige man hij is. Bij het gezamenlijk proeven van zijn Fromberger Classique Extra Brut kwam hij met een heuse sabel aanzetten, om vervolgens doodleuk de wijn te ‘sabreren’ ofwel de hals van de fles met een sabel te verwijderen. En tijdens de rondleiding in zijn wijnkelder, annex winkel, in het nabij gelegen Voerendaal bleek dat hij zo’n beetje alles zelf had gebouwd. Van kastjes tot counter, Marcel had het zelf gemaakt. Voor zover wij aan de ‘wall of fame’ die aan de muur hing konden zien, hadden een hoop bekende Nederlanders in ieder geval al ontdekt dat de wijnen van Wijngoed Fromberg minstens net zoveel kwaliteit herbergen als de kwaliteit van de makers zelf. Het bleek een inspirerende middag, met een inspirerende wijnbouwer.

Bekijk alle wijnen van Wijngoed Fromberg