Wijngoed Thorn: spannend om je eerste wijn te proeven

Ik ben begonnen met wijn maken door de fascinatie die ik voor wijn heb. Als je een keer serieus een wijn hebt gemaakt laat het proces je niet meer los en raak je steeds meer gefascineerd. De complexiteit en de samenhang van alle handelingen in de wijngaard en vervolgens in de wijnkelder zijn bijzonder enerverend en uitdagend.

Het meest spannende moment is toch wel het proeven van de allereerste wijn die je maakt. Je begint aan een teelt die niet erg voor de hand ligt in Nederland en je gaat na veel wikken en wegen een bepaald druivenras aanplanten. Dan volgen er een aantal jaren van onzekerheid en noeste arbeid op een terrein waar je geen ervaring in hebt. Dan volgt de eerste oogst en ga je het druivensap overlaten aan een gistingsproces waarvan de wetenschap tot op de dag van vandaag nog steeds niet alle stappen heeft kunnen doorgronden. Het punt dat je na de uitklaring je eerste wijn gaat proberen is dan toch wel heel erg spannend.

De filosofie van wijn maken is kwaliteit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want wijn maken is vooral ook keuzes maken. Hoeveel trossen laat ik hangen? wanneer ga ik ontbladeren? Welke grondbewerking passen we toe? Wanneer gaan we oogsten? Hoelang laten we de most inweken? Met hoeveel bar druk gaan we persen? Laten we de wijn gisten op roestvrij staal of in barriques? Doen we wel of geen mallolactische gisting? enz. enz. Met andere woorden het proces van wijn maken is een groot evenwichtsspel waarbij iedere jaargang weer zijn eigen kenmerken heeft en dat maakt het voor mij ook zo interessant en spannend.

Het meest trots zijn we op de ontwikkelingen die we maken ten aanzien van top druivenrassen zoals Pinot Noir en Riesling. Langzaam maar zeker gaan we hier zeer interessante wijnen van krijgen die met de jaren zowel in de wijngaard(wijnstokken worden ouder) als in de fles alleen maar beter worden.

Terug