Wijn uit de Achterhoek

De Achterhoek is met 30 hectare aan wijngaarden een van de grotere wijnstreken van Nederland. Wijn uit de Achterhoek wordt voornamelijk gemaakt van nieuwe druivenrassen zoals Regent, Solaris en Johanniter. De eerste wijngaard in de Achterhoek is in 2004 aangelegd. De eerste wijngaarden in de Achterhoek sloten zich aan bij de Coöperatieve Achterhoekse Wijnbouwers. De Wijngaarden die nu nog tot de coöperatie behoren zijn Wijnhoeve Elanova, Wijngaard Schepershof, Wijngoed de Hennepe, Wijnhoeve Kunneman, De Fiere Wijnmaker en Wijngoed Kranenburg. De wijnen van deze wijngaarden in de Achterhoek, samen ongeveer 12 hectare, worden tegenwoordig gemaakt in Overijssel in de wijnkelder van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo door Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente.

De wijngaarden van de Achterhoekse wijnmakers liggen vooral rondom Winterswijk. Daarnaast zijn er meerdere zelfstandige wijngaarden in de Achterhoek die ook zelf hun wijn maken. Wijngaard Hesselink in Winterswijk, Wijngoed Montferland en Wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt zijn mooie voorbeelden van zelfstandige wijngaarden in de Achterhoek.

Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt

Rode wijn uit de achterhoek wordt veelal gemaakt van de Regent druif. Deze zorgt voor een stevige rode wijn, vaak met een klein pepertje, die het goed doet bij wild en barbecue. De lastige Rondo druif maakt langzamerhand plaats voor andere nieuwe rassen, zoals Pinotin en Cabernet Cantor. De Tivoli Rood Barrique van Wijnboerderij ’t Heekenbroek is een mooi voorbeeld van een stevige rode wijn van Cabernet Cantor, Cabernet Noir en Cabertin.

Bij de witte wijn uit de Achterhoek zien we nog steeds dat de Johanniter en Solaris het meest populair zijn. De frisse Johanniter uit de Achterhoek kan je prima combineren met frisse salades of visgerechten en schaaldieren. De Johanniter doet het ook uitstekend als mousserende wijn. De Johanniter Brut van de Achterhoekse Wijnbouwers is hiervan een mooi voorbeeld.

Langzamerhand begint het toch echt iets warmer en droger te worden in Nederland. Met name de droogte in de Achterhoek zorgt er voor dat er heel voorzichtig ook gedacht kan worden aan klassieke druivenrassen in de Achterhoek zoals Pinot Noir en Chardonnay die minder schimmelresistent zijn dan de nieuwere druivenrassen. Wijngaard Hesselink heeft in 2018 voor het eerst Chardonnay geoogst en deze eerste Chardonnay uit de Achterhoek heeft 6 maanden gerijpt op Frans eiken. Ook is er Pinot Noir aangeplant maar het lijkt niet waarschijnlijk dat we al snel eerste Pinot Noir uit de Achterhoek op de markt zullen zien.