Merken

Apostelhoeve
Apostelhoeve

Wijngaard Apostelhoeve is de oudste wijngaard van Nederland. Al sinds 1970 pionieren zij op het gebied van wijn en geven zij het goede voorbeeld. Ze maken alleen witte wijn van druiven die groeien op de steile hellingen van de Louwberg in het Jekerdal bij Maastricht.

Betuws Wijndomein
Betuws Wijndomein

Midden in de Betuwe ligt het Betuws Wijndomein. Met zo’n 6 hectare aan wijnstokken is het één van de grotere wijngaarden in Nederland. De Betuwe is het domein van de fruittelers en voordat Diederik Beker met het verbouwen van wijn begon zat hij samen met zijn vader in de fruitteelt. Daarvoor volgde hij een agrarische opleiding aan de HAS in Den Bosch en zo komt het dat hij zichzelf tot 2015 de jongste wijnboer in Nederland mocht noemen.

De Achterhoekse Wijnbouwers
De Achterhoekse Wijnbouwers

In het buitenland zijn coöperaties onder wijnboeren zeer gebruikelijk en ook in Nederland zijn er boeren die gebruik maken van deze constructie. De Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers opgericht in 2004 omdat wijnbouw een goede vervanging leek van andere agrarische werkzaamheden. En jaren later blijkt dit inderdaad de juiste keuze te zijn geweest.

de Kleine Schorre
de Kleine Schorre

Rondom één van de oudste boerderijen in het Zeeuwse Dreischor vind je Wijnhoeve De Kleine Schorre. In 2001 begonnen en nu met ruim 10 hectare de grootste wijngaard van Nederland. De ambitie is er om ook de bekendste wijngaard van Nederland te worden en aangezien de KLM al wijnen van De Kleine Schorre schenkt in haar World Business Class is dat zeker geen onhaalbaar doel.

De Linie
De Linie

Eén van de pioniers van de moderne Nederlandse wijnbouw, dat kun je gerust zeggen over Marius van Stokkom, tevens de oudste wijnboer in Nederland. Hij volgde een opleiding voedingsmiddelentechnologie en werkte jarenlang bij een bierbrouwerij. In zijn vrije tijd begon hij met het planten van wijnstokken, naar eigen zeggen wegens de wijnschandalen die destijds Oostenrijk en Duitsland enorme schade berokkenden. Hij wilde in eerste instantie een zuivere wijn maken voor eigen gebruik maar dat liep ietwat uit de hand. Nu maakt hij op commerciële schaal Brabantse wijn.

De Wijngaardsberg
De Wijngaardsberg

Alhoewel ze pas in 2002 opnieuw zijn begonnen met het verbouwen van wijn, is er voldoende bewijs dat er op de locatie van de Wijngaardsberg al sinds 968 wijn werd verbouwd. Tot in de tijd van Napoleon ging dit door. Door de kleine ijstijd en de opkomst van bier als volksdrank werden de wijnstokken gerooid en werd het land gebruikt om er koeien op te laten grazen. De ligging van de Wijngaardsberg is erg gunstig, mede door de hellingen en heuvels en het gunstige klimaat in Zuid-Limburg.

Domaine De Brabantse Wal
Domaine De Brabantse Wal

In 2012 werden de eerste stokken bij Domaine de Brabantse Wal geplant. De eerste oogst volgde in 2014, en ongeduldig als hij was maakte eigenaar Paul Bosse direct zijn eerste witte wijn en stuurde deze in naar de Wijnkeuring van de Lage Landen. Volgens de jury was het een Klein Wonder dat zulke jonge stokken al iets konden voortbrengen waar enige smaak aan zat.

Domaine Salamander
Domaine Salamander

Diep in het glooiende landschap van Zuid Limburg,  midden in het pittoreske dorpje Eyserheide is dit unieke wijndomein gevestigd van wijnmaker John Cox.

Domein Holset
Domein Holset

Het 7.5 hectare grote Domein Holset  maakt uitsluitend ousserende wijn te maken, geproduceerd volgens de traditionele methode, dus met tweede vergisting op de fles

Domein Steenberg
Domein Steenberg

Domein Steenberg is één van de meest zuidelijk gelegen wijngaarden van Nederland en is relatief klein. In 2008 is er 0,5 hectare aangeplant door Marc en Luc Creuzen en Stan Bröcheler. Anno 2019 beslaat de wijngaard 1 hectare waar Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer is aangeplant.

Hoeve Nekum
Hoeve Nekum

De hoeve waar de naam ‘Hoeve Nekum’ vandaan komt, staat er al sinds circa 1600. Vanaf 1934 wordt de hoeve bewoond door de familie Bollen, met als huidige bewoners Math en Elsa Bollen. Een familiebedrijf dus, dat naast wijnbouw ook gemengde landbouw zoals veeteelt en akkerbouw bedrijft.

Hof van Twente
Hof van Twente

Jarenlang waren ze de meest noordelijke wijngaard van Europa en nog steeds zijn er mensen die niet geloven dat je in Overijssel fatsoenlijke wijn kunt maken. Maar die mensen hebben vast nog nooit een Twentewijn op. De drie verschillende wijngaarden beslaan samen 5,5 hectare en zijn beplant met zogenaamde nieuwe rassen. Het gaat hier om rassen die ontwikkelt zijn om goed te gedijen in koudere klimaatzones zoals hier in Nederland.

IESSEL Cider
IESSEL Cider

IESSEL Cider produceert natuurciders met een droge, friszure smaak en een klein prikkeltje. De ciders zijn gemaakt van 100% vers ongepasteuriseerd sap zonder kunstmatige toevoegingenmet fruit van tientallen oude appel- en perenrassen

Keulenhof
Keulenhof

Wijngaard Keulenhof in Elst, Gelderland is de revelatie van 2021. Dit jonge domein produceert een drietal topwijnen

Landgoed Overst
Landgoed Overst

Landgoed Overst licht in het Zuid-Limburgse Heuvelland, tussen Voerendaal en Ubachsberg bij Heerlen. Al sinds 2003 worden hier druiven verbouwd van klassieke rassen zoals Pinot Noir en zelfs Cabernet Sauvignon.
Het Landgoed won diverse prijzen en in 2010 werd Landgoed Overst gekozen tot beste wijnmaker van het jaar.

Wijndomein Stokhem
Wijndomein Stokhem

Verscholen achter een haag, op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, ligt de wijngaard van Wijndomein Stokhem van 1,5 hectare, aangeplant met uitsluitend Pinot Noir stokken.

Wijngaard Aan de Breede Beek
Wijngaard Aan de Breede Beek

Op Landgoed Slichtenhorst bij Nijkerk ligt prachtig gelegen op een beschutte plek Wijngaard Aan de Breede Beek. In 2003 begon wijngaardenier Henk Breugem hier met duurzame wijnbouw, eerst op 1 hectare en vanaf 2010 op 2 hectare. Inmiddels heeft de wijngaard al veel uitstekende wijnen voortgebracht die zelfs internationaal in de prijzen vielen. De wijnen worden o.a. geschonken in restaurant het RIJKS®.

Wijngaard de Daalgaard
Wijngaard de Daalgaard

Wijngaard de Daalgaard is één van de oudere wijngaarden in Nederland. De wijngaard is 1 ha groot en is aangelegd in 1991 op een mooie beschutte locatie aan de Maas in Sint Agatha

Wijngaard Hesselink
Wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink is een fraaie wijngaard verscholen in het groen van Winterswijk. Voorheen was Gehard Ensing lid van de Achterhoekse Wijnmakers, sinds 2013 maakt hij zijn wijnen zelfstandig.

Wijngaard het Hamerstuk
Wijngaard het Hamerstuk

Wijngaard en cidermakerij Het Hamerstuk in Elst (Gld) maakt bijzondere ciders van o.a. wilde appel en Johanniter druiven

Wijngaard St. Martinus
Wijngaard St. Martinus

Vlakbij het Drielandenpunt in Vaals ligt het bergdorpje Vijlen waar je Wijngaard Sint Martinus vindt. In 1988 gestart door Hans Beurskens envanaf 1996 overgenomen door zoon Stan Beurskens. Een bedrijf waar kennis hoog in het vaandel staat en waar een uit allerlei nationaliteiten samengesteld team samen zorg draagt voor de wijngaard en de wijnkelder. Sint Martinus is vooral bekend vanwege zijn prachtige rode wijnen.

Wijngoed Thorn
Wijngoed Thorn

Thorn is ook wel bekend als ‘het witte stadje’ en wordt door vele toeristen bezocht. Wat wellicht niet iedereen weet is dat er al in de Middeleeuwen wijn werd verbouwd in Thorn. Het centrale plein in Thorn heet dan ook: ‘De Wingerd’ wat Limburgs is voor: ‘De wijngaard’. Napoleon stelde echter een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk in en er volgde ook nog een kleine ijstijd en een druifluisplaag, waardoor het even duurde voor er weer wijnbouw plaats kon vinden in Thorn. Maar sinds 2002 is er Wijngoed Thorn.

Wijngoed Wolf
Wijngoed Wolf

Laura de Hollander en Bas Klerx ontdekten hun liefde voor wijn in de Provence en begonnen in 2016 met Wijngoed Wolf in Sint Michelsgestel in Brabant. De jonge wijngaard en kersverse wijnmakers maken indruk met hun eerste wijnen