Wijngoed Thorn

Wie: Harry Vorselen
Locatie: Thorn, Midden-Limburg
Eerste wijnstokken: 2002
Witte druiven: Auxerrois, Pinot gris, Riesling
Rode druiven: Pinot noir, Dornfelder
 
Thorn is ook wel bekend als ‘het witte stadje’ en wordt door vele toeristen bezocht. Wat wellicht niet iedereen weet is dat er al in de Middeleeuwen wijn werd verbouwd in Thorn. Het centrale plein in Thorn heet dan ook: ‘De Wingerd’ wat Limburgs is voor: ‘De wijngaard’. Napoleon stelde echter een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk in en er volgde ook nog een kleine ijstijd en een druifluisplaag, waardoor het even duurde voor er weer wijnbouw plaats kon vinden in Thorn. Maar sinds 2002 is er Wijngoed Thorn.
 
Net buiten het stadje ligt de wijngaard waarvan je langs de A2 al een stenen muur met Wijngoed Thorn kunt tegenkomen. De wijngaard ligt in een microklimaat dat één van de droogste stukken van de Benelux is. Hierdoor krijgen schimmels moeilijker vat kunnen op de druivenstokken. De geringe neerslag zorgt samen met oude maassedimenten in de bodem voor een ideaal terroir.
 
Vanwege het huidige klimaat kan Harry Vorselen klassieke rassen verbouwen die tot voor kort in Nederland niet groeiden. We hebben het dan over Riesling en Pinot noir. ‘Edele’ druivenrassen die voor zeer mooie wijnen kunnen zorgen. Harry volgde zijn wijnbouwopleiding in Duitsland, niet geheel toevallig het land waar deze rassen veelvuldig voorkomen.
 
In het stadje zelf, op het Wijngoed, zit de wijnkelder waar we de tanks en houten vaten terugvinden. Wijngoed Thorn werkt met houten vaten uit de Bourgogne, waar Pinot noir één van de grote druivenrassen is. Vergisten, etiketteren, bottelen, bij Wijngoed Thorn doen ze het allemaal zelf.
 
Voordat Harry wijnboer werd bleek hij beroepshoornist te zijn geweest. En is ons gesprek kwam zo mooi de vergelijking tussen de muziek en wijnwereld naar voren: ‘genieten, kunst, diepgang, smaak’, allemaal termen die je zowel bij wijn als muziek kunt gebruiken. Maar natuurlijk ook liefde voor het vak, ambacht en inzet. En dat is Harry niet vreemd. Een Bourgondiër in hart en nieren, maar naast hard genieten staat altijd hard werken. En die inzet, die proef je in de wijnen van Wijngoed Thorn.

Bekijk alle wijnen van Wijngoed Thorn