Lijst van producten op merk Wijngoed Thorn

Thorn is ook wel bekend als ‘het witte stadje’ en wordt door vele toeristen bezocht. Wat wellicht niet iedereen weet is dat er al in de Middeleeuwen wijn werd verbouwd in Thorn. Het centrale plein in Thorn heet dan ook: ‘De Wingerd’ wat Limburgs is voor: ‘De wijngaard’. Napoleon stelde echter een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk in en er volgde ook nog een kleine ijstijd en een druifluisplaag, waardoor het even duurde voor er weer wijnbouw plaats kon vinden in Thorn. Maar sinds 2002 is er Wijngoed Thorn.

Wie: Harry Vorselen
Locatie: Thorn, Midden-Limburg
Eerste wijnstokken: 2002
Witte druiven: Auxerrois, Pinot gris, Riesling
Rode druiven: Pinot noir, Dornfelder
 
Net buiten het stadje ligt de wijngaard waarvan je langs de A2 al een stenen muur met Wijngoed Thorn kunt tegenkomen. De wijngaard ligt in een microklimaat dat één van de droogste stukken van de Benelux is. Hierdoor krijgen schimmels moeilijker vat kunnen op de druivenstokken. De geringe neerslag zorgt samen met oude maassedimenten in de bodem voor een ideaal terroir.
 
Vanwege het huidige klimaat kan Harry Vorselen klassieke rassen verbouwen die tot voor kort in Nederland niet groeiden. We hebben het dan over Riesling en Pinot noir. ‘Edele’ druivenrassen die voor zeer mooie wijnen kunnen zorgen. Harry volgde zijn wijnbouwopleiding in Duitsland, niet geheel toevallig het land waar deze rassen veelvuldig voorkomen.

 

In het stadje zelf, op het Wijngoed, zit de wijnkelder waar we de tanks en houten vaten terugvinden. Wijngoed Thorn werkt met houten vaten uit de Bourgogne, waar Pinot noir één van de grote druivenrassen is. Vergisten, etiketteren, bottelen, bij Wijngoed Thorn doen ze het allemaal zelf.
 
Voordat Harry wijnboer werd bleek hij beroepshoornist te zijn geweest. En is ons gesprek kwam zo mooi de vergelijking tussen de muziek en wijnwereld naar voren: ‘genieten, kunst, diepgang, smaak’, allemaal termen die je zowel bij wijn als muziek kunt gebruiken. Maar natuurlijk ook liefde voor het vak, ambacht en inzet. En dat is Harry niet vreemd. Een Bourgondiër in hart en nieren, maar naast hard genieten staat altijd hard werken. En die inzet, die proef je in de wijnen van Wijngoed Thorn.

Wijngoed Thorn Auxerrois
€ 10,70
Inclusief belasting
Auxerrois is een pinot blanc variant, echter met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de pinot blanc.  Heldere, lichtgele kleur. Vleugje koolzuur. De neus is fris en aantrekkelijk, iets van citrus en appel. De smaak is rijk en typisch Auxerrois: citrus en witte perzik, ronde zuren en fris, tikkeltje mineraal. Klein, aangenaam bittertje en mooie lengte.
Wijngoed Thorn Dornfelder
€ 13,02
Inclusief belasting
Hoewel de Dornfelder een druif is voor het wat koelere klimaat zijn er in Nederland nog maar weinig wijnmakers die er een echt mooie wijn van kunnen maken. Harry Vorselen van het Wijngoed Thorn is er één van. Sterker nog, het is een zeer geslaagde Dornfelder, met een mooie zachtheid door lagering op barriques van Frans eikenhout.
Wijngoed Thorn Pinot Gris Late Harvest
€ 21,94
Inclusief belasting
"Wonderbaallijk mooie neus" (De Drie Wijngekken). Alleen beschikbaar als het najaar het toe laat: de laatgerijpte Pinot Gris uit het 'witte dorpje' Thorn. Wijnmaker Harry Vorselen weet er iets heel bijzonders van te maken. 375ml zacht en fruitig zoet genot. Donker, goudgeel in het glas, rijke en rijpe neus van tropisch fruit en cakevruchtjes. Volle, zoete lang aanhoudende smaak met een goede zuurbalans: rozijnen, jam en gekonfijte vruchtjes. Een geweldige afsluiter van een diner.
Wijngoed Thorn Riesling
€ 13,02
Inclusief belasting
Een mooie fonkelende Riesling, lichtgoud en helder van kleur. In de neus: een zoetige aanzet en kruidig, daarna mineralen met ronde zuren. Medium diep en vol. Smaak: droog met veel frisse zuren. Veel appelzuur. Mooi stevig en vol fruit van appels met lichte citroenen verweven in de smaak en met mineralen. De goede volle body gaat over naar een brede en volle afdronk met mineralen en citrus.