Lijst van producten op merk Wijngoed Thorn

Wie: Harry Vorselen
Locatie: Thorn, Midden-Limburg
Eerste wijnstokken: 2002
Witte druiven: Auxerrois, Pinot gris, Riesling
Rode druiven: Pinot noir, Dornfelder
 
Net buiten het stadje ligt de wijngaard waarvan je langs de A2 al een stenen muur met Wijngoed Thorn kunt tegenkomen. De wijngaard ligt in een microklimaat dat één van de droogste stukken van de Benelux is. Hierdoor krijgen schimmels moeilijker vat kunnen op de druivenstokken. De geringe neerslag zorgt samen met oude maassedimenten in de bodem voor een ideaal terroir.
 
Vanwege het huidige klimaat kan Harry Vorselen klassieke rassen verbouwen die tot voor kort in Nederland niet groeiden. We hebben het dan over Riesling en Pinot noir. ‘Edele’ druivenrassen die voor zeer mooie wijnen kunnen zorgen. Harry volgde zijn wijnbouwopleiding in Duitsland, niet geheel toevallig het land waar deze rassen veelvuldig voorkomen.

 

In het stadje zelf, op het Wijngoed, zit de wijnkelder waar we de tanks en houten vaten terugvinden. Wijngoed Thorn werkt met houten vaten uit de Bourgogne, waar Pinot noir één van de grote druivenrassen is. Vergisten, etiketteren, bottelen, bij Wijngoed Thorn doen ze het allemaal zelf.
 
Voordat Harry wijnboer werd bleek hij beroepshoornist te zijn geweest. En is ons gesprek kwam zo mooi de vergelijking tussen de muziek en wijnwereld naar voren: ‘genieten, kunst, diepgang, smaak’, allemaal termen die je zowel bij wijn als muziek kunt gebruiken. Maar natuurlijk ook liefde voor het vak, ambacht en inzet. En dat is Harry niet vreemd. Een Bourgondiër in hart en nieren, maar naast hard genieten staat altijd hard werken. En die inzet, die proef je in de wijnen van Wijngoed Thorn.

Uitverkocht
Wijngoed Thorn Auxerrois
Uitverkocht
Auxerrois is een pinot blanc variant, echter met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de pinot blanc.  Heldere, lichtgele kleur. Vleugje koolzuur. De neus is fris en aantrekkelijk, iets van citrus en appel. De smaak is rijk en typisch Auxerrois: citrus en witte perzik, ronde zuren en fris, tikkeltje mineraal. Klein, aangenaam bittertje en mooie lengte.
Wijngoed Thorn Dornfelder
Hoewel de Dornfelder een druif is voor het wat koelere klimaat zijn er in Nederland nog maar weinig wijnmakers die er een echt mooie wijn van kunnen maken. Harry Vorselen van het Wijngoed Thorn is er één van. Sterker nog, het is een zeer geslaagde Dornfelder, met een mooie zachtheid door lagering op barriques van Frans eikenhout.
€ 13,02
Wijngoed Thorn Fruhburgunder
De Frühburgunder is een vroegrijpe Pinot Noir en volledig opgevoed op RVS. Helder rode kleur met een bouquet vol aroma’s van o.a. kersen, bramen en framboos. Volle en fruitige aanzet met weelderig lange afdronk. Uniek in Nederland!
€ 16,49
Uitverkocht
Wijngoed Thorn Pinot Brut
Uitverkocht
Op traditionele wijze gevinificeerde mousserende wijn van 50% Pinot Noir (blanc de noir) en 50% Auxerrois.
Typische brut met de karakteristieke “sur lie” smaak ten gevolge van de 12 maanden durende autolyse van de gist.
Uitverkocht
Wijngoed Thorn Pinot Gris
Uitverkocht
Typische Pinot Gris. Mooie neus met aromas van rijpe appel, peer en citrus. In de mond: aangenaam droog, fris en levendig, licht exotisch met een klein snoepje in een mooie balans met frisse zuren. Heel mooi te combineren met visgerechten als graved lax of gerookte forel.
Wijngoed Thorn Pinot Gris Late Harvest
"Wonderbaallijk mooie neus" (De Drie Wijngekken). Alleen beschikbaar als het najaar het toe laat: de laatgerijpte Pinot Gris uit het 'witte dorpje' Thorn. Wijnmaker Harry Vorselen weet er iets heel bijzonders van te maken. 375ml zacht en fruitig zoet genot. Donker, goudgeel in het glas, rijke en rijpe neus van tropisch fruit en cakevruchtjes. Volle, zoete lang aanhoudende smaak met een goede zuurbalans: rozijnen, jam en gekonfijte vruchtjes. Een geweldige afsluiter van een diner.
€ 21,94
Wijngoed Thorn Pinot Noir
Heel toegankelijk en heel lekker. Rijke neus van rood fruit: opgewekt en verleidelijk zacht. Heldere, diep kersrode kleur, geconcentreerde aromas van rode vruchten. Duidelijk waarneembare harmonische houttonen.
€ 21,94
Uitverkocht
Wijngoed Thorn Pinot Noir 2013
Uitverkocht
Heel toegankelijk en heel lekker. Rijke neus van rood fruit: opgewekt en verleidelijk zacht. Heldere, diep kersrode kleur, geconcentreerde aromas van rode vruchten. Duidelijk waarneembare harmonische houttonen.
Uitverkocht
Wijngoed Thorn Pinot Noir 2016
Uitverkocht
Een favoriet van De Nederlandse Wijnwinkel. Wat een mooie wijn! Heel toegankelijk en heel lekker. Rijke neus van rood fruit: opgewekt en verleidelijk zacht. Heldere, diep kersrode kleur, geconcentreerde aroma’s van rode vruchten. Duidelijk waarneembare harmonische houttonen.
Fijn glaasje - door Cuno van 't Hoff "Ik schrok me rot. Geen extreme zuren, zware tannines, maar een heel fijn glaasje van rode pinot noir druiven die veel sap gaven. Een mooi pepertje en zelfs wat roomzachte kersentonen. De druiven komen van vijf jaar oude stokken, wat tamelijk jong is. Daarna worden ze geperst, vergist en gooien ze ze op nieuwe Franse eikenhouten vaten. En dat geeft dat romige." (sept. 2011)
Lopende jaargang: 2016
Wijngoed Thorn Pinot Noir 2018
Heel toegankelijk en heel lekker. Rijke neus van rood fruit: opgewekt en verleidelijk zacht. Heldere, diep kersrode kleur, geconcentreerde aromas van rode vruchten. Duidelijk waarneembare harmonische houttonen.
€ 21,90
Uitverkocht
Wijngoed Thorn Riesling
Uitverkocht
Een mooie fonkelende Riesling, lichtgoud en helder van kleur. In de neus: een zoetige aanzet en kruidig, daarna mineralen met ronde zuren. Medium diep en vol. Smaak: droog met veel frisse zuren. Veel appelzuur. Mooi stevig en vol fruit van appels met lichte citroenen verweven in de smaak en met mineralen. De goede volle body gaat over naar een brede en volle afdronk met mineralen en citrus.