Hof van Twente

Wie: Ilse en Roelof Visscher
Locatie: Bentelo, Overijssel
Eerste wijnstokken: 2000
Witte druiven: Johanitter, Solaris, Regent, Riesèl
Rode druiven: Regent, Pinotin, Cabertin
 
Jarenlang waren ze de meest noordelijke wijngaard van Europa en nog steeds zijn er mensen die niet geloven dat je in Overijssel fatsoenlijke wijn kunt maken. Maar die mensen hebben vast nog nooit een Twentewijn op. De drie verschillende wijngaarden beslaan samen 5,5 hectare en zijn beplant met zogenaamde nieuwe rassen. Het gaat hier om rassen die ontwikkelt zijn om goed te gedijen in koudere klimaatzones zoals hier in Nederland.
 
De nieuwe rassen zijn voor wit onder andere de Johanitter en de Solaris, waarvan van Twentewijn zeer verrassende wijnen maakt. De Solaris krijgt als ondersteuning nog wat houtrijping, wat er voor zorgt dat het een mooie volle witte wijn wordt.
 
Twentewijn is niet alleen vernieuwend doordat ze als eerste zo noordelijk wijn gingen verbouwen, maar ook door de hypermoderne wijnkelder. Een kelder is het eigenlijk niet te noemen, meer een grote verzameling van roestvrijstalen tanks en houten vaten die in een gigantisch pand bij elkaar staan. Ze maken dan ook niet alleen wijn voor zichzelf. Een groot aantal wijnboeren uit de omgeving laat de vinificatie van de wijnen plaatsvinden bij Twentewijn. En we kwamen zelfs een wijn van een beroemd 3 sterren restaurant tegen in de kelder. Alle techniek is in eigen huis aanwezig en met advies van buitenlandse wijnmakers ontbreekt het ook niet aan kennis.
 
Naast het bedrijfsmatige is Twentewijn ook maatschappelijk betrokken doordat Ilse Visscher een zorgboerderij beheerd waarvan de mensen ook meehelpen met bijvoorbeeld het plukken van de druiven. Zo is Twentewijn een zeer veelzijdig bedrijf geworden dat zich op vele manieren manifesteert.
 
In ons gesprek met Roelof kwam hij naar voren als een rustige maar zeer ambitieuze man. Een man die van jongs af aan boer wilde worden en die dit uiteindelijk in de wijnwereld heeft kunnen verwezenlijken. Maar als je hem hoort praten over de ideeën voor de toekomst en als je kijkt naar alles wat er al is opgebouwd, dan kun je rustig zeggen dat hij het stempel van boer makkelijk overstijgt. De buitenwereld heeft dat ondertussen ook in de gaten, want Twentewijn heeft al diverse prijzen gewonnen op Nederlandse- en internationale concoursen. Laat je verrassen door Twentewijn.

Bekijk alle wijnen van Hof van Twente