Hoeve Nekum

Wie: Math en Elsa Bollen
Locatie: Jekerdal, Maastricht, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 1988
Witte druiven: Auxerrois, Riesling, Rivaner
Rode druiven: Pinot noir
 
De hoeve waar de naam ‘Hoeve Nekum’ vandaan komt, staat er al sinds circa 1600. Vanaf 1934 wordt de hoeve bewoond door de familie Bollen, met als huidige bewoners Math en Elsa Bollen. Een familiebedrijf dus, dat naast wijnbouw ook gemengde landbouw zoals veeteelt en akkerbouw bedrijft.
 
Het Jekerdal bij Maastricht is uitermate geschikt voor wijnbouw vanwege het gunstige microklimaat dat er heerst. Het behoort namelijk tot de warmste en droogste stukken van Nederland. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Die kalkrijke bodem zorgt voor een natuurlijke vorming van koolzuurgas belletjes wat de wijnen een fris en fruitig karakter geeft, met de nodige mineraliteit. Tel daarbij op dat de hellingen een stijgingspercentage hebben tot maar liefst 42% en voor een deel naar het zuiden staan gericht, en het is duidelijk dat we hier met een voor wijnbouw uitermate geschikt stukje Nederland hebben te maken.
 
De oogst vind plaats in oktober en gebeurd met de hand. Voor de wijn worden alleen de beste druiven gebruikt. De witte druiven worden met een roestvrijstalen transportwagen van de helling naar de hoeve vervoerd, om vervolgens met een moderne computergestuurde pneumatische pers voorzichtig te worden uitgeperst.
 
De blauwe druiven worden in kleine bakken naar de hoeve vervoerd. Hierna worden ze ontsteelt, waarna de vergisting van de druiven in bakken van 500 liter kan plaatsvinden. Na 7 dagen wordt de druivenpulp uitgeperst en wordt de wijn opgeslagen in roestvrijstalen vaten. Een deel van de rode wijn wordt later opgeslagen in eikenhouten vaten om daar verder te rijpen.
 
Als we Math spreken blijkt al snel dat hij een echte wijnboer is met een enorme liefde voor het vak. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je alles in eigen hand houdt en dus heel hard moet werken om uiteindelijk prachtige wijnen af te kunnen leveren. We krijgen een rondleiding die ons langs zijn mooie ambachtelijke proeflokaal voerde, en via zijn wijnkelder, naar de uiteindelijke wijngaarden.
 
De liefde voor het vak blijkt ook maar weer wanneer hij zijn eigen Riesling opentrekt en rustig genietend tussen de wijnranken vertelt over zijn leven als wijnboer. Maar uiteindelijk zien we hem misschien nog wel meer genieten als hij even later glimlachend op zijn tractor de wijngaarden gaat ontbladeren. Zijn werkplezier en liefde voor het vak proef je vanzelfsprekend terug in de wijnen die hij met Hoeve Nekum maakt.

Bekijk alle wijnen van Hoeve Nekum