Lijst van producten op merk Hoeve Nekum

Wie: Math en Elsa Bollen
Locatie: Jekerdal, Maastricht, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 1988
Witte druiven: Auxerrois, Riesling, Rivaner
Rode druiven: Pinot noir
 
Het Jekerdal bij Maastricht is uitermate geschikt voor wijnbouw vanwege het gunstige microklimaat dat er heerst. Het behoort namelijk tot de warmste en droogste stukken van Nederland. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Die kalkrijke bodem zorgt voor een natuurlijke vorming van koolzuurgas belletjes wat de wijnen een fris en fruitig karakter geeft, met de nodige mineraliteit. Tel daarbij op dat de hellingen een stijgingspercentage hebben tot maar liefst 42% en voor een deel naar het zuiden staan gericht, en het is duidelijk dat we hier met een voor wijnbouw uitermate geschikt stukje Nederland hebben te maken.

 

De oogst vind plaats in oktober en gebeurd met de hand. Voor de wijn worden alleen de beste druiven gebruikt. De witte druiven worden met een roestvrijstalen transportwagen van de helling naar de hoeve vervoerd, om vervolgens met een moderne computergestuurde pneumatische pers voorzichtig te worden uitgeperst.
 
De blauwe druiven worden in kleine bakken naar de hoeve vervoerd. Hierna worden ze ontsteelt, waarna de vergisting van de druiven in bakken van 500 liter kan plaatsvinden. Na 7 dagen wordt de druivenpulp uitgeperst en wordt de wijn opgeslagen in roestvrijstalen vaten. Een deel van de rode wijn wordt later opgeslagen in eikenhouten vaten om daar verder te rijpen.
 
Als we Math spreken blijkt al snel dat hij een echte wijnboer is met een enorme liefde voor het vak. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je alles in eigen hand houdt en dus heel hard moet werken om uiteindelijk prachtige wijnen af te kunnen leveren. We krijgen een rondleiding die ons langs zijn mooie ambachtelijke proeflokaal voerde, en via zijn wijnkelder, naar de uiteindelijke wijngaarden.
 
De liefde voor het vak blijkt ook maar weer wanneer hij zijn eigen Riesling opentrekt en rustig genietend tussen de wijnranken vertelt over zijn leven als wijnboer. Maar uiteindelijk zien we hem misschien nog wel meer genieten als hij even later glimlachend op zijn tractor de wijngaarden gaat ontbladeren. Zijn werkplezier en liefde voor het vak proef je vanzelfsprekend terug in de wijnen die hij met Hoeve Nekum maakt.

Uitverkocht
Hoeve Nekum Auxerrois
Uitverkocht
Auxerrois is een oud druivenras, dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt echter van het graafschap Auxerrois (Auxerre, Chablis). Deze druif is zeer geschikt voor de Limburgse bodem en het Limburgse klimaat. De Auxerrois geeft een mooie volle aromatische wijn. Goudgeel in het glas. Pittige neus die zoekt naar evenwicht. Volle smaak, beetje boter: rond en met een bijna vettig mondgevoel. Goed bij asperges, maar ook bij zachte visgerechten met romige sausen.
Winnaar bronze medaille Nederlandse Wijnkeuring 2008.
Hoeve Nekum Cuvee
Deze droge witte wijn is een blend van Solaris, Riesling en Gewürtztraminer. Deze wijn heeft een fruitige smaak, zachte zuren en een frisse afdronk. Dit is een heerlijke wijn die je nuttigt op een zomerse dag bij vis op bij asperges.
€ 10,74
Hoeve Nekum Gewürztraminer
Deze zoete witte wijn is gemaakt van de Gewürtztraminer. De kleur is wat donkerder dan andere witte wijnen. Dit komt door de behandeling van druiven. Deze wijn heeft een krachtige bloemige geur. De volle smaak wordt gekenmerkt door de druifsoort maar is niet overheersend zoet. Deze wijn past perfect bij desserts zoals Crème brûlée maar combineert ook prachtig met de Aziatische keuken (met name gerechten met zoetzure sauzen).
Inhoud: 37,5cl
€ 12,36
Uitverkocht
Hoeve Nekum Pinot Blanc
Uitverkocht
Voor het eerst heeft Math Bollen in 2019 een Pinot Blanc gebotteld en deze staat gelijk als een huis door het bijzondere oogstjaar 2018. De Pinot Blanc is vol en complex veel aroma’s en heeft een heel bijzonder, klein zoetje
De Pinot Blanc van Hoeve Nekum is de eerste wijn die het predicaat Mergelland mag voeren. Dit betekent dat deze binnen de voorwaarden van de BOB Mergelland gemaakt is.
Uitverkocht
Hoeve Nekum Pinot Noir
Uitverkocht
Flink van kleur: helder en iets van kers. Een echte Pinot neus: rood fruit, vooral kers. De smaak is redelijk complex, zeker voor Nederlandse wijn. Fruitig met een mooi klein zuurtje en wat bitter in de afdronk. Wijndocent Mick van Oppenraaij (Vinos): goed glas Nederlandse wijn, nu op dronk.
Hoeve Nekum Pinot Noir 2017
Flink van kleur: helder en iets van kers. Een echte Pinot neus: rood fruit, vooral kers. De smaak is redelijk complex, zeker voor Nederlandse wijn. Fruitig met een mooi klein zuurtje en wat bitter in de afdronk. Wijndocent Mick van Oppenraaij (Vinos): goed glas Nederlandse wijn, nu op dronk.
€ 14,01
Uitverkocht
Hoeve Nekum Pinot Noir Rose
Uitverkocht
Een bijzondere Rosé van Nederlandse bodem: Een frisse, lichtvoetige Rosé die bijzonder geschikt is voor het terras, maar ook als aperitief maar ook bij salades gemaakt van Pinot Noir. Serveren op 6 tot 10°C. Op dronk - tot 2019
Hoeve Nekum Riesling
De riesling is een druivenras dat al in het Rijnland werd verbouwd tijdens de late middeleeuwen. Het is een druif die langzaam rijpt en die op Hoeve Nekum pas eind oktober of begin november wordt geplukt. De Rieslingdruiven geven frisse fruitige wijnen met een klein beetje restzoet die uitstekend te combineren zijn met visgerechten. De Rieslingwijn is geschikt om gedurende langere tijd te bewaren, waarbij de voor de Riesling zo typische gôut de petrol ontstaat.
€ 11,57
Hoeve Nekum Rivaner
Dit druivenras is in 1882 gekweekt door Prof. H. Muller uit een kruising van Riesling en Sylvaner/Chasselas. In Duitsland is deze druif bekend onder de naam Müller Thurgau. De Rivaner rijpt vrij vroeg en geeft een milde bloemig geurende wijn met een verfijnt muskaatbouquet. De Rivaner wordt in roestvrijstalen tanks gegist, na 6 tot 10 weken wordt de wijn voor de eerste keer overgeheveld en rijpt daarna nog 4 tot 6 maanden in tanks. Licht gelige kleur en helder, groengeel in het glas. Stuivend bouquet met exotisch fruit en muskaat, krachtig, zuiver met vanille en iets van 'bounty'. De smaak levendig en in balans: fris, lang aanhoudend met een flink aromatisch karakter. Mooie wijn van eigen bodem. Zeer geschikt als aperatief
€ 10,74
Hoeve Nekum Solaris
Deze zoete witte wijn is gemaakt van de solaris druif. De kleur is ietwat geliger. De wijn ruikt kruidig en bloemig en heeft een rijke zoete smaak met frisse zuren en een krachtige afdronk. Serveer deze wijn bij zoete nagerechten zoals ijs, taart of fruit. Inhoud 0,75L
€ 14,01