Lijst van producten op merk de Kleine Schorre

Wie: Johan van de Velde
Locatie: Dreischor, Schouwen-Duivenland, Zeeland
Eerste wijnstokken: 2001
Witte druiven: Auxerrois, Pinot blanc, Rivaner, Pinot gris
 
 
De bodem van de wijngaard bestaat vooral uit kalk en schelpen waardoor de wijnen een sprankeling krijgen en veel mineraliteit bevatten. De druivenrassen die ze gebruiken zijn samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or geselecteerd. Er waren meerdere selectiecriteria, maar één daarvan was dat de wijnen zouden aansluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Hieronder verstaan we mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Er worden logischerwijs dus alleen witte wijnen en een mousserende wijn gemaakt van de rassen Pinot gris, Pinot blanc, Rivaner en Auxerrois. Nog steeds gaan Johan van de Velde en zijn vriendin regelmatig naar Luxemburg om nog meer kennis op te doen over wijnbouw.
 
Niet alleen de wijngaard is belangrijk, maar ook wat je in de wijnkelder met de wijnen doet. Een innovatief koelsysteem voor de roestvrijstalen tanks zorgt er voor dat de wijn altijd op dezelfde temperatuur blijft zodat je uiteindelijk een betere en meer constante kwaliteit krijgt.
 
De Kleine Schorre bestaat niet alleen uit een wijngaard, maar ook uit een proeflokaal, een streekproductenwinkel en een camping. Het is een totaalplaatje waar zowel de wijnliefhebbers als de toeristen gebruik van kunnen maken. Zo is een trip naar De Kleine Schorre zeker de moeite waard.
 
Op zo’n beetje de heetste dag van het jaar treffen we Johan van de Velde in de wijngaard. De hitte bestrijden we met het proeven van een heerlijke Brut de Zélande en met het uitgebreid praten over wijn. Johan is een enthousiaste verteller en het is zo leuk om met hem te praten dat we de tijd soms even vergeten. Je merkt aan hem dat hij met volle teugen geniet van het leven als wijnboer. Samen met zijn vriendin heeft hij een bedrijf neergezet wat staat als een huis. Met prachtige wijnen die samen met de Zeeuwse Zilte Zaligheden tot het mooiste behoren dat de regio te bieden heeft.

De Kleine Schorre Auxerrois
Wijnschrijver Nicolaas Klei over De Kleine Schorre: "Wit van verrassende oorsprong". Auxerrois is een Pinot Blanc variant, echter met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de Pinot Blanc. Het druivenras Auxerrois kleurt de smaak van deze harmonieuze cuvée.
€ 17,15
De Kleine Schorre Barrique Gris+
Deze cuvée is het resultaat van geduld en ultieme zorg. Na een extra rijping van 6 maanden op eiken hout een intense wijn voor bijzondere momenten. Een zeer volle neus van rijke Gris en een aanhoudende, harmonieuze smaak waarin het zilte dat zo typisch is voor Zeeland samenkomt met de warme rijkheid van het hout.
€ 30,17
De Kleine Schorre Blanc+
De Pinot Blanc is een frisse en fruitige wijn die zacht en rond overkomt. Het is een wijn die geschikt is voor elk moment. Heerlijk als aperitief, maar met zeker ook genoeg smaak en structuur om allerlei gerechten met vis en schelpdieren te begeleiden. Het is een mosselwijn bij uitstek. Uitstekend geschikt om jong te drinken.
€ 18,14
De Kleine Schorre Brut de Zélande
Er zijn van die momenten waarbij een mooi glas wijn met belletjes de feestvreugde aanzienlijk zal verhogen. Uit de Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner is deze wel zeer bijzondere Nederlandse bubbel gemaakt. Zacht en toch pittig, met een frisse neus van zacht citrus en wat exotisch wit fruit, fijne mousse en een milde afdronk. Een wijn mede gemaakt vanwege het 10 jarig jubileum van De Kleine Schorre.
€ 33,02
De Kleine Schorre Gris+
Enerzijds heel fris, anderzijds een tikkeltje zoet. Sappig ook, vleugje wit fruit en misschien in de achtergrond een klein rozijntje.' Lekker met kreeft en oesters. De wijn die de druivenras Pinot gris van de Elzas oplevert, is zowel krachtig als bijzonder verfijnd. De wijn heeft complexe geuren en soms rokerige tonen en beschikt over een zuurgehalte dat hoog genoeg is om te kunnen ouderen.
€ 20,25
De Kleine Schorre Rivaner
Een bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee, perzik en peer, een licht sprankeltje maakt deze wijn compleet. Door zijn lichte zoetje en zijn frisheid laat deze wijn zich geweldig combineren met Zeeuwse Zilte Zaligheden als kreeft, garnalen en krab. Zeker ook pittige gerechten en salades zijn een goede combinatie.
€ 16,12