De Kleine Schorre

Wie: Johan van de Velde
Locatie: Dreischor, Schouwen-Duivenland, Zeeland
Eerste wijnstokken: 2001
Witte druiven: Auxerrois, Pinot blanc, Rivaner, Pinot gris
 
Rondom één van de oudste boerderijen in het Zeeuwse Dreischor vind je Wijnhoeve De Kleine Schorre. In 2001 begonnen en nu met ruim 10 hectare de grootste wijngaard van Nederland. De ambitie is er om ook de bekendste wijngaard van Nederland te worden en aangezien de KLM al wijnen van De Kleine Schorre schenkt in haar World Business Class is dat zeker geen onhaalbaar doel.
 
De bodem van de wijngaard bestaat vooral uit kalk en schelpen waardoor de wijnen een sprankeling krijgen en veel mineraliteit bevatten. De druivenrassen die ze gebruiken zijn samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or geselecteerd. Er waren meerdere selectiecriteria, maar één daarvan was dat de wijnen zouden aansluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Hieronder verstaan we mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Er worden logischerwijs dus alleen witte wijnen en een mousserende wijn gemaakt van de rassen Pinot gris, Pinot blanc, Rivaner en Auxerrois. Nog steeds gaan Johan van de Velde en zijn vriendin regelmatig naar Luxemburg om nog meer kennis op te doen over wijnbouw.
 
Niet alleen de wijngaard is belangrijk, maar ook wat je in de wijnkelder met de wijnen doet. Een innovatief koelsysteem voor de roestvrijstalen tanks zorgt er voor dat de wijn altijd op dezelfde temperatuur blijft zodat je uiteindelijk een betere en meer constante kwaliteit krijgt.
 
De Kleine Schorre bestaat niet alleen uit een wijngaard, maar ook uit een proeflokaal, een streekproductenwinkel en een camping. Het is een totaalplaatje waar zowel de wijnliefhebbers als de toeristen gebruik van kunnen maken. Zo is een trip naar De Kleine Schorre zeker de moeite waard.
 
Op zo’n beetje de heetste dag van het jaar treffen we Johan van de Velde in de wijngaard. De hitte bestrijden we met het proeven van een heerlijke Brut de Zélande en met het uitgebreid praten over wijn. Johan is een enthousiaste verteller en het is zo leuk om met hem te praten dat we de tijd soms even vergeten. Je merkt aan hem dat hij met volle teugen geniet van het leven als wijnboer. Samen met zijn vriendin heeft hij een bedrijf neergezet wat staat als een huis. Met prachtige wijnen die samen met de Zeeuwse Zilte Zaligheden tot het mooiste behoren dat de regio te bieden heeft.

Bekijk alle wijnen van De Kleine Schorre