Lijst van producten op merk Wijngaard St. Martinus

Wie: Stan Beurskens
Locatie: Vijlen, Zuid Limburg
Eerste wijnstokken: 1988
Witte druiven: o.a. Johanitter, Solaris, Riesel
​Rode druiven: Regent, Cabernet Cortis, Piotin, Monarch

Welke druivenrassen er allemaal staan? Ja, welke niet zou je eerder zeggen. Er word al jaren volop geëxperimenteerd in Vijlen. Wat al vroeg begon met een proeftuin met diverse druivenrassen is nu uitgegroeid tot meerdere hectares. Zowel traditionele als nieuwe rassen zijn er te vinden maar wel alles op een zo milieuvriendelijke wijze geplant en onderhouden. De Limburgse heuvels en het bijbehorende zuidelijkere klimaat zijn uitermate geschikt voor wijnbouw en dat wordt dan ook volop benut.

Als we het over Wijngaard Sint Martinus hebben en over wijnbouw in Nederland in het algemeen, dan kun je niet om Stan Beurskens heen. Eén van de meest gespecialiseerde wijnmakers van Nederland, voorzitter van het Wijninstituut Nederland en docent aan de Wijnacademie. En niet te vergeten ‘flying winemaker’. Met zijn wijnadviesbureau geeft hij tientallen wijnboeren in Nederland en ver daarbuiten advies over wijnbouw en vinificatie.

Terwijl de thermometer rond de 33 graden schommelt hebben wij een afspraak met Stan Beurskens. Tel daar de Limburgse heuvels bij op en we wanen ons bijna op vakantie. Gelukkig is er de nuchtere Stan om ons weer met beide benen op de grond te zetten. We krijgen een rondleiding door het huidige bedrijf en zien ook alvast de toekomst in aanbouw. Een enorme bouwput waar straks een internationaal onderzoekscentrum op het gebied van wijn komt te staan. Zoals gezegd, aan kennis ontbreekt het zeker niet in Vijlen. Het gesprek met Stan loopt zo prettig, dat ondergetekende bijna vergeet dat er ook nog foto’s gemaakt moeten worden. Welke vraag je ook stelt over wijn, Stan heeft er een helder en onderbouwd antwoord op. Wat een luxe! En als je dan net begint te denken dat het wel heel theoretisch is allemaal, dan trekt hij doodleuk één van zijn rode wijnen open en dan snap je precies waar kennis toe kan leiden. Wat een weelde. En we wanen ons wederom in het buitenland, want de wijn is bijna on-Nederlands goed!

Uitverkocht
Sint Martinus Cuvee Cabernet 2016
Uitverkocht
Voor deze wijn worden alleen de allerbeste kwaliteit druiven gebruikt. De volle complexe smaak met mooi zwart fruit en rijpe tannines is nu al prachtig in balans maar kan nog ouderen tot minimaal 2025. Wij adviseren u deze wijn nog verschillende jaren te laten rijpen. Advies medio 2021 opdronk.
Sint Martinus Gris de Villare
Deze witte cuvée is een fruitige doch volle droge wijn. De wijn is gemaakt van 100% souvignier gris en combineert een volle, kruidige smaak met een fruitige en bloemige afdronk. In de smaak steenfruit, frisse zuren en een krachtige structuur. Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij de maaltijd , bijvoorbeeld met vette vis en wit vleesgerechten met saus.
€ 16,49
Sint Martinus Olivier
Deze Cuvée is gemaakt van Monarch en Pinot Noir.De wijn geurt heerlijk naar zwarte bes en framboos. Doordat de wijn 12 maanden op eikenhouten vaten gelagerd heeft gelegen heeft deze kracht en structuur gekregen. De smaak is zacht en sappig met licht kruidige tonen.
€ 24,79
St. Martinus Johannes
Echt een prachtwijn door één van de beste wijnmakers van Nederland: Stan Beurskens. Gemaakt van de Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin. Een mooie neus van zacht rood fruit met bosaardbei en een vleug braam. Volle ronde, rijpe smaak - licht versterkt door de houtrijping - met rode vruchten. Een stevige wijn die het goed doet bij smaakrijke gerechten.
€ 26,86