Lijst van producten op merk Apostelhoeve

Wijngaard Apostelhoeve is de oudste wijngaard van Nederland. Al sinds 1970 pionieren zij op het gebied van wijn en geven zij het goede voorbeeld. Ze maken alleen witte wijn van druiven die groeien op de steile hellingen van de Louwberg in het Jekerdal bij Maastricht.

Wie: De familie Hulst
Locatie: Jekerdal, Maastricht, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 1970
Witte druiven: Auxerrois, Müller-Thurgau, Pinot gris, Riesling
 
In het Jekerdal heerst een gunstig microklimaat. De temperatuur is er bij kou uit het noorden altijd 2 à 3 graden hoger. De bodem bevat onder de warme humusrijke löss diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel), die ingrediënten zijn typerend voor de smaak van de wijnen van de Apostelhoeve.

apostelhoeve.png 

De druiven worden met de hand geplukt door ongeveer 10 plukkers. Zij selecteren slechts de perfect rijpe druiven, die vervolgens in bakken met een inhoud van 250 kg naar het pershuis worden vervoerd. Daar worden ze eerst ontsteelt, zodat er geen ongewenste zuren en tannines in het sap terecht kunnen komen en oxidatie wordt tot een minimum beperkt, want het sap blijft in de druiven zitten. Vervolgens worden de druiven licht gekneusd en met een lopende band in de technisch hoogstaande pers gebracht.
 
De pers fungeert ook als een opslagtank en kan geheel gesloten worden waarmee wederom de oxidatie tot een minimum wordt beperkt. Er volgt een inwekingsperiode in de pers, waarvan de duur afhankelijk is van het soort en de conditie van de druiven. Gemiddeld is de duur van de inweking 4 tot 5 uur. Hierna volgt de pneumatische persing die elke beschadiging van de druiven vermijdt, waardoor je puur en zuiver sap overhoudt. Dat sap wordt vervolgens naar de vatenkelder gepompt. De schillen die overblijven worden als compost materiaal over het land verspreid. In de vatenkelder staan voornamelijk roestvrijstalen tanks waarin de wijn wordt opgeslagen om te vergisten. Daarnaast staan er 8 eikenhouten vaten voor de Pinot gris barrique. Elke barrique bevat 225 liter.
 
Op de Apostelhoeve is Matthieu Hulst degene die over de ‘boeren’-kant gaat. En daar is hij trots op. Hij vind zichzelf een echte boer en laat de andere werkzaamheden graag over aan zijn vrouw. De Apostelhoeve is voor de meeste mensen waarschijnlijk de bekendste naam uit de Nederlandse wijnbouw. Dit komt zowel door hun pionierswerk, als door hun loepzuivere wijnen. Matthieu verteld ons dat er vroeger nog wel eens werd gedacht dat hij de wijn in Frankrijk inkocht en daarna onder zijn naam verkocht. Hij moet er hard om lachen en ziet dat als een groot compliment. De wijnen van de Apostelhoeve hebben vele prijzen gewonnen en worden onder andere geschonken in de business-klasse van de KLM. Dat alles is bereikt met keihard werken, jaren ervaring, respect voor het milieu en de modernste technieken. Prachtige wijn, gemaakt door prachtige mensen.

Apostelhoeve Riesling 2021
€ 18,14
Inclusief belasting
De fantastische Riesling van De Apostelhoeve is zonder twijfel een van de meest populaire wijnen van Nederland. Helaas krijgen de wijnen van de Apostelhoeve veel te weinig tijd om zich te ontwikkelen, daarom houden wij speciaal voor de liefhebbers enkele dozen achter om tot volwassenheid te komen
Apostelhoeve Riesling Brut
€ 20,62
Inclusief belasting
Er zijn niet genoeg producten op voorraad
In 2011 presenteerde Apostelhoeve voor het eerst de Riesling Brut. Bij De Nederlandse Wijnwinkel waren we meteen overtuigd. Wat een wonderschone wijn. Een mooie, frisse neus met alles van de Riesling.