De Wijngaardsberg

Wie: Jules Nijst
Locatie: Ulestraten, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 2002
Witte druiven: Auxerrois,  Pinot gris, Chardonnay
Rode druiven: Pinot noir
 
Alhoewel ze pas in 2002 opnieuw zijn begonnen met het verbouwen van wijn, is er voldoende bewijs dat er op de locatie van de Wijngaardsberg al sinds 968 wijn werd verbouwd. Tot in de tijd van Napoleon ging dit door. Door de kleine ijstijd en de opkomst van bier als volksdrank werden de wijnstokken gerooid en werd het land gebruikt om er koeien op te laten grazen. De ligging van de Wijngaardsberg is erg gunstig, mede door de hellingen en heuvels en het gunstige klimaat in Zuid-Limburg.
 
De bodem bestaat uit löss. De goede eigenschappen van löss zijn dat het lucht en water vast houdt en snel opwarmt. Deze ondergrond is ook terug te vinden in onder andere de Champagnestreek en de Bourgogne. Verder zitten er nog lagen kiezels en Zand van de Waterval in de bodem.
 
In oktober kan er geoogst worden. Hierna volgt het voorzichtige persen van de druiven en het overpompen van de most naar roestvrijstalen vaten om het fruit in de wijn te bewaren. De wijn wordt vervolgens vergist, wat een heel precies en temperatuurgevoelig werk is. Hierna wordt de wijn geklaard, ofwel helder gemaakt, en kan de wijn in houten vaten gaan rijpen. Dit hout komt uit de Bourgogne en geeft weer andere aroma’s aan de wijn. De rijping op houten vaten bedraagt ongeveer 6 tot 8 maanden.
 
De insteek van Jules Nijst is dat hij wil verbouwen en maken wat hij zelf lekker vind. In zijn geval hebben we het dan over wijnen uit de Franse Bourgogne, biijvoorbeeld druivenrassen als Chardonnay en Pinot noir. Het paradepaardje van Domein de Wijngaardsberg is dan ook de Chardonnay die gevoed is op houten barriques. Chardonnay met houttonen, maar ook met behoud van frisheid. Net als in de Bourgogne.
 
Jules is pas enkele jaren bezig, maar je merkt duidelijk dat hij het goed naar zijn zin heeft in de wijnwereld. Hij kan honderduit vertellen over de bodem, de ligging, het klimaat en zijn liefde voor de Bourgogne. Dat die liefde voor wijn ook iets oplevert blijkt wel uit het feit dat hij in 2012 werd uitgeroepen tot beste wijnboer van de beide Limburgen. En ook omdat zijn Chardonnay al enkele prijzen in de wacht heeft gesleept. Het proeven en beleven van de Bourgogne kan dus tegenwoordig gewoon al in Zuid-Limburg.

Bekijk alle wijnen van De Wijngaardsberg