Lijst van producten op merk De Wijngaardsberg
Wie: Jules Nijst
Locatie: Ulestraten, Zuid-Limburg
Eerste wijnstokken: 2002
Witte druiven: Auxerrois, Pinot gris, Chardonnay
Rode druiven: Pinot noir
De bodem bestaat uit löss. De goede eigenschappen van löss zijn dat het lucht en water vast houdt en snel opwarmt. Deze ondergrond is ook terug te vinden in onder andere de Champagnestreek en de Bourgogne. Verder zitten er nog lagen kiezels en Zand van de Waterval in de bodem.
In oktober kan er geoogst worden. Hierna volgt het voorzichtige persen van de druiven en het overpompen van de most naar roestvrijstalen vaten om het fruit in de wijn te bewaren. De wijn wordt vervolgens vergist, wat een heel precies en temperatuurgevoelig werk is. Hierna wordt de wijn geklaard, ofwel helder gemaakt, en kan de wijn in houten vaten gaan rijpen. Dit hout komt uit de Bourgogne en geeft weer andere aroma’s aan de wijn. De rijping op houten vaten bedraagt ongeveer 6 tot 8 maanden.
De insteek van Jules Nijst is dat hij wil verbouwen en maken wat hij zelf lekker vind. In zijn geval hebben we het dan over wijnen uit de Franse Bourgogne, biijvoorbeeld druivenrassen als Chardonnay en Pinot noir. Het paradepaardje van Domein de Wijngaardsberg is dan ook de Chardonnay die gevoed is op houten barriques. Chardonnay met houttonen, maar ook met behoud van frisheid. Net als in de Bourgogne.
Jules is pas enkele jaren bezig, maar je merkt duidelijk dat hij het goed naar zijn zin heeft in de wijnwereld. Hij kan honderduit vertellen over de bodem, de ligging, het klimaat en zijn liefde voor de Bourgogne. Dat die liefde voor wijn ook iets oplevert blijkt wel uit het feit dat hij in 2012 werd uitgeroepen tot beste wijnboer van de beide Limburgen. En ook omdat zijn Chardonnay al enkele prijzen in de wacht heeft gesleept. Het proeven en beleven van de Bourgogne kan dus tegenwoordig gewoon al in Zuid-Limburg.
Er zijn 8 producten.
De Wijngaardsberg Blanc de Blanc
De Wijngaardsberg Brut
De brut heeft een zeer fijne mousse. Citrus, perzik, abrikoos, ingetogen brioche tonen in de neus. Verkwikkende zuren met een verfijnde afdronk. Drinken als aperitief, maar ook in combi met schaal- en schelpdieren, coquilles of krab. Serveren in een wat wijder glas om de geur en smaak nog meer te laten uitkomen.
De Wijngaardsberg Chardonnay
Klassieke chardonnay, vol en rond, mooi geintegreerde, subtiele houttonen, een heel klein “botertje” en volop fruit: citrus, kruisbes en tropische vruchten. Bewaar potentieel.Goed te combineren met vis, schaal- en schelpdieren, parelhoen.
De wijngaarden liggen op zuid en zuid-oosthellingen, een deel bestaat uit voor Nederland unieke terrassen. De teellaag is
löss, de ondergrond is kiezel, het Zand van Waterval en Maastrichts krijt.
De Wijngaardsberg LH 2019
De Wijngaardsberg Pinot Gris
Intense, volle pinot gris, veel fruit: citrus, appel, peer, steenvruchten. Klein restzoetje rondt de wijn mooi af. Geconcentreerd,
mooie lengte. Bewaar potentieel, ontwikkelt mooie honing en noot aroma’s. Perfect bij crudités, paté, gedroogde ham, kalfsvlees.
De Wijngaardsberg Pinot Noir
De Wijngaardsberg Rosé Pinot Noir
De geur is aanlokkelijk met zachte tonen van perzik en een beetje exotisch wit fruit. De smaak begint rond, wat zoetig met een klein zuurtje, waarna het fruit zich op een elegante manier presenteert. De afdronk heeft een zacht bittertje wat De Wijngaardsberg ook in de Pinot Gris heeft en de wijn juist een Italiaanse finale geeft. Een aanrader, om zo te drinken, maar ook bij een frisse fruitsalade, zomersalade, garnalen, fruit de mère, of vissalade. Serveren bij 8–10 ?C.